donderdag 8 januari 2009

Keerlusschakeling met microcontroller

Zoals vorige keer al gezegd, heb ik een keerlusschakeling die lijkt op de oplossing die ooit bedacht werd door Patrick Smout weten onder te brengen in een microcontroller, t.w. de Atmel Attiny2313. 
Nadat ik het schakelingetje gekoppeld had aan de helft van een DPT van de hcc!m en getest op goede werking, verder gezocht naar extra mogelijkheden omdat het programmaatje in de chip niets voorstelde kwa grootte.
Een s88 is een hardware schuifregister met een slimme besturing om de status van detectie-punten op de modelbaan in een centrale binnen te halen. Het bleek mogelijk om deze hardware in software om te zetten en naast de keerlussoftware in de microcontroller te zetten. De chip had nog voldoende aansluitingen over en ook deze software is erg klein.
Dat was allemaal een jaartje of 2 geleden. Inmiddels heb ik samen met Daan Neijenhuis een print ontwikkeld waarop de microcontoller en 8 stroomdetectieschakelingen en een tweetal relais een plaatsje hebben gevonden. Daarmee zijn we nu op een nieuwe demobaan van de hcc!m aan het proefdraaien.
Wat was er nu extra? Wel de s88 zit nu geintegreerd in één schakeling met de keerlus. Door het zetten van jumpers kan er vooruit of achteruit naar de centrale geschoven worden en door software kan de hardware eventueel ook andere dingen doen, ik denk hierbij aan "boosterschakelaar" of "overwegen". 

Cees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten